bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Säterdalen ett 100 årigt folkparksnöje
Folkparksnöje
I över hundra år har Säterdalen varit en plats för nöjen.
På 1890-talet bildades Dalsällskapet och här hölls tidigt föredrag, jippon och musikunderhållning av alla de slag. 1903 arrangerades den första friluftsfesten som lockade ca 6000 personer, vilka till största del kom med tåg eller cykel. Åren därefter introducerades ”Säterspelen” festspel med teater, cirkus och tivoli. Teatern Gudarna i Valhall, om vikingar, var väldigt populär 1908. Ett besöksrekord slogs 1913 då hela 20 000 betalande såg succédramat ”Bröllopet på Ulfåsa” med Gösta Ekman i en av rollerna.

Dalstugan är ritad av Magnus Dahlander och uppfördes 1920, här sker fortfarande servering sommartid. Den nuvarande fäboden byggdes i slutet av 60-talet. 1931 invigdes en ny musikpaviljong på Dalslätten, som numera är inbyggd i stora scenen. Dans, konserter och ett vida känt midsommarfirande lockar då som nu publik till folkparken. Otaliga är de artister som underhållit från scenerna under åren. Bland alla kändisar finns namn som ABBA, Jerry Williams, Monica Zetterlund, Povel Ramel, Ted Gärdestad och världsmästaren i boxning Muhammad Ali.

Kungar och drottningar
Säterdalen har flera gånger haft kungligt besök. 1924 skrev Gustav V och Victoria sina signaturer på kungastenen, som 1983 kompletterades med Carl Gustaf XVI och drottning Silvias autografer.

Geologi – från istid till nutid
Säterdalen är ett av landets främsta exempel på ett levande ravinlandskap. Ravinerna växer hela tiden och utvecklas genom en rad naturliga faktorer.Efter senaste istiden avlagrades stora mängder finkornigt material i botten av den dalgång där Dalälven rinner idag. Genom dessa lätteroderade jordar har sedan Ljusterån och Hyttbäcken grävt sig allt djupare ned. Idag ser vi alltså resultatet av flera tusen års vattenverksamhet.Säterdalen har idag ca 35 sidoraviner och på de djupaste ställena har ån skurit sig ned 50 meter under omgivningen.

Vattenkraft och myntverk
Ljusterån har under mycket lång tid utnyttjats för kraftändamål. Flera smedjor och bruk har funnits i dalen. 1619 anlades ett s.k. garvverk för rening av kopparmalmen från gruvan i Falun. I Säterdalen byggdes också Sveriges första kopparmyntverk. Rester av dammar och grunder finns ännu kvar, även efter alla de skvaltkvarnar som varit i bruk tidigare.

Gruvkonsten - "Säterkonsta" betraktades under 1700-talet som ett av Dalarnas sju underverk. Gruvkonsten överförde via ett vattenhjul kraft till Bispbergs gruva. Konsthuset med det 8,6 meter i diameter stora hjulet och en bit av stånggången återskapades under 1998, men ytterligare renovering behövs innan det är funktionellt.

Info från www.säterdalen.com
Skrivet den 2022-08-05
Till artikelarkivet
bild
Första Tisdagsträffen Säterdalen
2024-05-28
Uppladdat för 3 dagar sedan.
HedemoraSäter
bild
Spelmansstämma Tyllsnäs 2016
2024-05-28
Uppladdat för 2 dagar sedan.
Borlänge
bild
Sommarjobba i Rättviks kommun, Sandins spelar Grönlandsparken under Svenska Dansbandsveckan och Dansbandz snack med Lars Bälter
2024-05-27
Uppladdat för 3 dagar sedan.
Malung-SälenRättvik
bild
Inför Tisdagsträffar Säterdalen
2024-05-20
Uppladdat för 11 dagar sedan.
Säter
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss