bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Emil Lindgren och Sandra Salinger vann Cykelvasan 90 2022
Cykelvasan 90 2022 blev dramatisk. Herrsegraren Emil Lindgren, Serneke Allebike CK, ledde länge ensam loppet. Han blev upphunnen i Oxberg men gick loss igen efter Hökberg och avgjorde i en duell på upploppet. Sandra Salinger, Mix Sports Club, var sist in på upploppet i damklassen men hon var först i mål. Totalt är nära 9 000 deltagare anmälda till Cykelvasan 90 och de sista väntas gå i mål runt 20.00 i kväll i Mora.

Damer elit

Det var 14 grader och vackert väder när damstarten gick i Sälen klockan 07.30 på lördagsmorgonen. En fin dag i Vasaloppsarenan väntade. 55 elitdamer gav sig iväg på de 94 kilometerna mot Mora.

En klunga på elva cyklister nådde den första kontrollen i Smågan med Petra Kjellberg som tog spurtpriset. Nästa spurtpris i Mångsbodarna vann den nyblivna svenska mästarinnan Nellie Larsson.

47-åriga Jennie Stenerhag gjorde sin tionde och sista start i Cykelvasan. Nu var hon först till kontrollen i Risberg. Täten bestod nu av bara sju cyklister och det var full fart fram mot Evertsberg, så vägdammet yrde på den torra och fina banan.

De sju damerna höll ihop och Bergspriset efter halva loppet togs av Terese Andersson. Övriga var Nellie Larsson, Hildegunn Hovdenak, Sandra Salinger, Ebba Granqvist, Clara Lundmark och sist Jennie Stenerhag. Flera gånger såg det ut som om Jennie skulle behöva släppa, men hon åt sig ikapp hela tiden.

Hildegunn Hovdenak drog upp för Lundbäcksbackarna. Ebba Granqvist körde omkull och tätklungan hade snart spruckit upp när Terese Andersson drog hårt. Vid Oxbergskontrollen var de bara fyra i täten: Hildegunn Hovdenak före Nellie Larsson, Terese Andersson och Sandra Salinger.

Nellie Larsson gjorde också sin tionde start i Cykelvasan och hon var först in till Hökbergspasseringen och hon tog även det sista spurtpriset i Eldris.

Men vem skulle vinna den sista spurten på det cirka 340 meter långa upploppet? När de svängde runt Zornmuseet var Terese Andersson först, alldeles före Nellie Larsson, tvåfaldiga vinnaren Hildegunn Hovdenak och sist Sandra Salinger. Men i mål blev det omvänd ordning. Sandra Salinger spurtade ned Hildegunn Hovdenak, som därmed fick sin fjärde andraplats i Cykelvasan.

Sandra Salinger har de senaste åren varit sjua, femma, sexa och femma i Cykelvasan. Hon var rörd efter målgång.
– Jag har drömt om det här och känt att jag har haft kapaciteten i några år och det var ett mål att få vinna i dag. Loppet har varit stentufft och jag har fått gräva djupt från början. Jag var taktisk på slutet och jag låg på Hovdenaks hjul när hon drog iväg spurten, och på upploppsrakan kände jag att jag har det i dag, jag har det i benen och jag kommer att ta henne i spurten och så blev det.

– Jag grävde väldigt djupt och jag var lite dimmig de tio sista och jag käkade gel i hopp om att piggna till och jag drack och jag gjorde allt. Och taktiskt tänkte jag att det är bäst om jag får ligga längst bak.

Herrar elit

De 426 elitherrarna startade 45 minuter efter att elitdamerna gett sig iväg. Det blev attack och hög fart redan från början. Allra snabbast var ”Mr Cykelvasan” själv Emil Lindgren, som ensam kom först in till den första kontrollen i Smågan, 16 sekunder före klungan. Emil körde odämpat för att vara bäst på upploppet, som han själv menade innan loppet. Men han var alltså bäst från start.

I Mångsbodarna hade Emil utökat ledningen till hela 47 sekunder innan alla andra rullade in där och vidare längs fäders spår. I Risberg ledde Emil med 57 sekunder och bland de efterföljande fanns många av Emils stallkompisar i Serneke Allebike.

Emil fick också Bergspriset i Evertsberg och återigen hade han utökat sin ledning, nu 1,08 före klungan. Skulle en cyklist för första gången ta hem samtliga spurtpriseri Cykelvasan? Svaret blev nej. Lindgren tog visserligen även spurtpriset i Oxberg men hans ledning var där bara 11 sekunder. Det var 19 cyklister som snart kom ikapp honom.

Viktor Lindqvist anförde klungan genom Hökbergskontrollen med Emil Lindgren på 20:e plats. men snart sprack det upp igen i en attack när Viktor Henrysson och Emil Lindgren (!) kom loss.

Så plötsligt i Eldris hade de två en klar ledning på en minut och 13 sekunder, där Viktor Henrysson hela tdien drog före Emil. Med sex kilometer kvar kom beskedet i SVT-sändningen att Emil Lindgren skulle bli diskad på grund av att han hade legat i tempoposition på styret. Domarna ändrade dock beslutet på grund av feltolkade regler.

Viktor Henrysson drog hela tiden men Emil Lindgren var överlägsen på upploppet och vann Cykelvasan 2022. Det var faktiskt sjunde gången som han kom på Cykelvasans prispall och precis som Jesper Dahlström har han nu också två segrar.

Det var en trött och känslosam Emil Lindgren direkt efter målgång:
– Jag har gjort det absolut värsta man kan göra i det här loppet (att gå loss tidigt). Det ska inte gå att göra detta. Man kör med någonting annat, man gräver djupt. Att vinna är en sak, men när man gör det på det här sättet… Det är nästan omöjligt att göra så här. Jag sa när de andra killarna kom ikapp att ”jag har nog lite kvar kanske”. Sedan hamnade jag med Viktor och det fanns egentligen inte någonting kvar i tolv kilometer. Jag släppte honom två-tre gånger på slutet men kom ikapp igen. Jag har mycket att tacka grabbarna i laget för i dag för ett fantastiskt jobb.

Emil menade att det varit ”suddigt” för honom sedan Oxberg:
– Och efter Hökberg var det Erik Mattelin och Viktor Henrysson som köttade på och jag tänkte att jag kör väl ut det sista jag har. Det var typ det sista och det var väl 12–14 kilometer kvar. En fantastisk dag… Man gräver så djupt, det går inte att gräva djupare och man är nere i avgrunden och vänder liksom.

RESULTAT
Cykelvasan 90 Elit, 94 km Sälen-Mora, damer, 2022-08-13
1 Sandra Salinger, (SWE) Mix Sports Club, 3.04.00
2 Hildegunn Gjertrud Hovdenak, (NOR) Splint IL, 3.04.00
3 Nellie Larsson, (SWE) Bukten MTB, 3.04.01
4 Terese Andersson, (SWE) Serneke Allebike CK, 3.04.01
5 Clara Lundmark, (SWE) Norbergs CK, 3.07.49
6 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK/Åbro, 3.12.39
7 Ebba Granqvist, (SWE) ML Sports Club, 3.12.41
8 Petra Kjellberg, (SWE) Falkenbergs CK, 3.16.04
9 Anne Helene Reiten, (NOR) Trollheimen SK, 3.16.06
10 Erica Zetterlund, (SWE) Hjo Velocipedklubb, 3.16.09

Cykelvasan 90 Elit, 94 km Sälen-Mora, herrar, 2022-08-13
1 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike CK, 2.43.00
2 Viktor Henrysson, (SWE) Träningskonsulten SC, 2.43.04
3 Martin Røste Omdahl, (NOR) Team Hunton Hard Rocx, 2.44.57
4 Viktor Lindqvist, (SWE) Kolmården Mtb, 2.44.57
5 Jesper Dahlström, (SWE) Bauhaus Sportklubb, 2.44.58
6 Eric Pedersen, (SWE) UC Monaco, 2.44.58
7 David Risberg, (SWE) ML Sports Club, 2.44.58
8 Axel Lindh, (SWE) Team Ormsalva AC, 2.44.58
9 Richard Larsén, (SWE) Serneke Allebike CK, 2.44.58
10 André Eriksson, (SWE) Varberg Mountainbike Team, 2.44.58
Skrivet den 2022-08-15
Till artikelarkivet
bild
Lars Westlund i sin Hembygd del 3
2024-02-20
Uppladdat för 4 dagar sedan.
Hedemora
bild
Falu Radio Båt Klubb
2024-02-20
Uppladdat för 4 dagar sedan.
Falun
bild
Lars Westlund i sin Hembygd del 2
2024-01-26
Uppladdat för 29 dagar sedan.
Hedemora
bild
Lars Westlund i sin Hembygd
2024-01-23
Uppladdat för 32 dagar sedan.
Hedemora
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss