bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Svenska folkets fem-i-topp på skidsemestern
Två av tio hushåll säger att de tänker åka, eller har varit, på skidsemester i Sverige under vintersäsongen 2015/16. De som inte åker väljer bort det för att de inte vill, prioriterar annat eller inte har råd att åka. Det konstaterar SBAB i rapporten Skidstugan som investering 2016.

Fem-i-topp-lista för en bra skidsemester

I undersökningen frågade SBAB vad som är viktigast på skidsemestern. Den vackra naturen och de fina vyerna toppar listan tillsammans med vikten av att kunna hålla nere kostnaderna.

1.Vacker natur och fina vyer
2.Att kostnaderna hålls nere
3.Välpreparerade backar och längdspår, inga liftköer
4.Närhet till mataffär och annan service
5.Avståndet mellan hemmet och boendet
- Vår undersökning visar att människor tycker det är viktigt att kostnaderna hålls nere på skidsemestern. Det återspeglas i prioriteringen att ha nära till mataffär och annan service, som underlättar självhushåll. Sen är det viktigt att det inte är för långt mellan hemmet och skidorten. Vacker natur och fina vyer får du ju på köpet, säger Claudia Wörmann.

Investering

De senaste åren har intresset för att äga en bostad på en skidort ökat. Av de som äger en bostad i en skidort säger 38 procent att de ser det som en ren investering. Investeringen kan kopplas till att fjällstugan ökat i värde, kan hyras ut och som investering i det egna välmåendet och fritiden. Lika många ser bostaden som en mix av att vilja vara i fjällen och en investering.

Uthyrning och utlåning

SBAB ville veta om man som innehavare av en bostad på en skidort vill hyra ut och hur man ställer sig till att låna ut till vänner.

75 procent av de som äger hyr aldrig eller sällan ut sin bostad i fjällen (45 respektive 30 procent). 19 procent hyr ut ibland och 7 procent hyr ut så mycket det går.

44 procent säger att de lånar ut sin fjällstuga utan att ta betalt av vänner. En del väljer att ge vännerna rabatt (26 procent) och endast 5 procent uppger att vänner får betala samma pris som andra. 26 procent lånar inte ut sin bostad alls.

- Bland de som äger en bostad på en skidort verkar det finnas en större vilja att låna ut den till vänner än att hyra ut den, säger Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB.

Skidorter driver utvecklingen

Fritidshus i kommuner som ligger på etablerade skidorter driver utvecklingen i de fjällnära länen. Prisnivån stiger ju mer etablerad skidorten är.

- Priserna på fritidshus i Dalarnas län har stigit med 8 procent det senaste året och i Jämtland med 7. Skidorterna driver utvecklingen i dessa län och det är där vi hittar de högsta medelpriserna, säger Claudia Wörmann.

Kommun Medelpris
Malung Sälen 2 116 900
Åre 1 945 000
Härjedalen Idre 1 835 900
Älvdalen 1 745 000
Källa: Booli

Den största anledningen till att inte åka på skidsemester i Sverige är helt enkelt att det inte finns intresse för det eller att man planerar att resa någon annanstans (68 procent). 16 procent säger att de inte har råd att åka. Ett fåtal anger som skäl att de inte har någon att åka med.
Skrivet den 2016-02-15
Till artikelarkivet
bild
1=Pro Husby firar 70 års jubileum i Långshyttan, G-Son Åke Gustavsson med nya uppdrag, Ingemar Karlsson besöker uppbygnad av tåganläggning och Klockar Per visar upp sin Dalabil.
2019-02-15
Uppladdat för 2 dagar sedan.
HedemoraLeksand
bild
Fritidsbanken och bowlingsverksamheten vid Vasahallen, Nyöppning av Cafeterian vid Martin Koch gymnasiet i Hedemora och Elever berättar om program vid Martin Koch gymnasiet i Hedemora.
2019-02-15
Uppladdat för 2 dagar sedan.
Hedemora
bild
Från arkivet den sjungande Bonden Einar Forsberg en bit av hans liv ochFrån arkivet Amerikanskt besök vid en Tisdags träff i Säterdalen.
2019-01-30
Uppladdat för 12 dagar sedan.
bild
En resa i vår bygd.Lenart Bolin berättar om Korså Bruk samt miljön omkring och Lenart Bolin berättar om Ågs Bruk och vi får reportage från Spelmansstämma i Tyllsnäs och Tällberg
2019-01-21
Uppladdat för 27 dagar sedan.
BorlängeFalunLeksand
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2019 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är designad och kodad av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss