bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Högskolan Dalarna gör det lättare för människor i utvecklingsländer att använda solel.
Behovet av att förse miljontals människor världen över med el har skapat en marknad för dieselgeneratorer. Tack vare sjunkande priser på solpaneler (PV) kombineras solel och generatorer i större och större utsträckning i så kallade hybridsystem. Dessa kan användas för att förse skolor, sjukhus och andra verksamheter med tillförlitlig, miljösmart och prisvärd el på platser där det inte finns något elnät.

Caroline Bastholm på Högskolan Dalarna forskar på just sådana elsystem för elektrifiering av landsbygden i Tanzania. Bastholm ingår även i en internationell expertgrupp, IEA-PVPS, som arbetar med solel för regional utveckling. Som en del av sin forskning och sitt arbete i expertgruppen har Bastholm tagit fram en manual för användandet av små PV-diesel hybrid system.

– Att använda ett PV-diesel hybrid system på ett sätt som gör att det håller länge och förser användaren med den el som behövs till ett vettigt pris kräver att man lär känna och förstår sitt elsystem. Det är inte helt enkelt, om man inte vet vad man skall titta efter.” säger Bastholm.

Den framtagna manualen är enkel, och riktar sig till människor som inte har någon tidigare erfarenhet av elsystem. Inte heller behöver man ha tillgång till komplicerad mätutrustning, eller ens en dator för att kunna använda manualen och utvärdera användningen av sitt elsystem.

Om Högskolan Dalarnas forskningsprojekt : Små elnät kan förse skolor, sjukhus och mindre företag med pålitlig och miljömässigt ren elektricitet. För att på ett lyckat sätt kunna ersätta diesel-generatorer med små elnät baserade på solel och vindkraft krävs lämpliga tekniska och sociala systemlösningar. Syftet med detta tvärvetenskapliga forskningsprojekt är att stödja landsbygdsutveckling genom att förbättra teknisk och social anpassning av små elnätverk för förnybar energi. Ett hybridsystem med en kombination av PV- och dieselteknik i Tanzania är särskilt i fokus.

Om IEA-PVPS : Programmet PVPS (Photovoltaic Power Systems Programme) är ett forsknings och utvecklingssamarbete inom IEA. Sedan starten 1993 har PVPS deltagare genomfört en mängd samarbetsprojekt inom användandet av solel. De 29 medlemmarna i PVPS är: Australien, Belgien, Danmark, EPIA, EU, Finland, Frankrike, International Copper Alliance, Israel, Italien, Japan, Kanada, Kina, Korea, Malaysia, Mexico, Nederländerna, Norge, Portugal, Schweiz, SEIA, SEPA, Spanien, Sverige, Thailand, Turkiet, Tyskland, USA och Österrike.
Skrivet den 2016-02-17
Till artikelarkivet
bild
Första Tisdagsträffen Säterdalen
2024-05-28
Uppladdat för 3 dagar sedan.
HedemoraSäter
bild
Spelmansstämma Tyllsnäs 2016
2024-05-28
Uppladdat för 2 dagar sedan.
Borlänge
bild
Sommarjobba i Rättviks kommun, Sandins spelar Grönlandsparken under Svenska Dansbandsveckan och Dansbandz snack med Lars Bälter
2024-05-27
Uppladdat för 3 dagar sedan.
Malung-SälenRättvik
bild
Inför Tisdagsträffar Säterdalen
2024-05-20
Uppladdat för 11 dagar sedan.
Säter
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss