bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Samlarbil 2016: Rostiga bilvrak säljs för miljoner.
Rostiga gamla bilar kan vara värda miljoner. I Europa är det stor hype på både patinerade och restaurerade klassiska bilar och nu kommer den till Sverige. 11-13 mars arrangeras Samlarbil2016 i Örebro, landets första mässa för klassiska samlarbilar. Här arrangeras även en exklusiv bilauktion med Studebaker, Porsche, Saab och andra klassiker som får visa om prishysterin nått hit.

Ingenting i bilväg är hetare än en rostig gammal bil under hö och presenning i en lada. Den kan bokstavligen vara värd miljoner.

Det är vad Samlarbil2016 den 11-13 mars i Örebro, Sveriges första mässa om samlarbilar, handlar om. Att hitta vraken som kan bli värdefulla pärlor. Arrangörerna, tidningarna Klassiker, GranTurismo och Moped, har jagat runt i Sveriges hemliga lador och hittat mängder av fynd som nu visas upp i oförvanskat patinerat skick eller som glänsande restaurerade pärlor. Några ska säljas.

Två exempel på mässans prestigeprojekt är en perfekt och en patinerad bil. En vacker Alfa Romeo 6C ”Mille Miglia”, som den kände karosserikonstnären Magnus Ahlqvist just nu restaurerar från grunden, bland annat med en egenhändigt tillverkad aluminiumkaross. Ett exempel på orenoverade bilar är Lasse Jönssons pre-A Porsche 356 1500 S, som han plockat fram under ek i Västergötland och som är värd mer med sin patina än i renoverat skick.

Många av de klassiska samlarbilsfynden ska dessutom gå under klubban på en exklusiv bilauktion på mässan i Örebro. Så sent som förra året såldes ett 50-tal rostiga bilvrak på den kända auktionen Artcurial i Paris för osannolikt höga belopp, ofta flera miljoner.

- Vi är både stolta över att arrangera den första samlarbilsmässan i Sverige, att ha en så fin auktion här och spända över att se hur höga priserna blir på de unika samlarbilarna. Har Sverige nåtts av den europeiska pristrenden? frågar sig Gunnar Dackevall, en av mässans initiativtagare.

Bland bilarna som ska säljas på auktionen Samlarbil2016 återfinns verkliga rariteter. Exempelvis ska en unik brittisk lyxroadster i perfekt skick, Lea-Francis 2,5-litre Sport från 1951 ropas ut. En systerbil gick för 110 000 dollar på auktion i Pebble Beach i USA.

En annan raritet är en Studebaker Commander Roadster från 1929, en av fyra kända exemplar i världen. För svensk del är en av de första Saabarna mycket intressant. Det är en helt orenoverad men komplett Saab 92 med tillverkningsnummer 197 som ska säljas.

För en av de fina samlarbilarna, en Porsche 924S som piffats upp i Gulfs racingfärger, skänks 80 procent av priset till välgörenhetsorganisationen Friends.

Mässan öppnas fredagen 11 mars kl. 15 och pågår till söndag 15 mars kl.16 i Conventum Arena i Örebro.

Besök hemsidan för mer information om mässan www.samlarbil2016.se
Skrivet den 2016-02-22
Till artikelarkivet
bild
Kurt Fosselius om Silverringen
2024-04-14
Uppladdat för 7 timmar sedan.
Säter
bild
G-son med sin äggmaskin
2024-03-31
Uppladdat för 14 dagar sedan.
HedemoraSäter
bild
Venitagemässa i Hedemora
2024-03-28
Uppladdat för 17 dagar sedan.
Hedemora
bild
Harry Hilden inför Påsken
2024-03-28
Uppladdat för 17 dagar sedan.
Hedemora
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss