bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Ny statistik: Avicii den mest populära låtskrivaren 2015.
Ny statistik: Avicii den mest populära låtskrivaren 2015

När branschorganisationen Musikförläggarna sammanfattar vilka låtskrivare som låg bakom de mest spelade och köpta låtarna i Sverige förra året är det låtskrivaren, producenten och artisten Tim ”Avicii” Bergling (Sony/ATV Music Publishing Scandinavia) som toppar listan.
Av de 100 mest populära låtarna i Sverige 2015 låg Avicii bakom inte mindre än sex stycken. På andra plats hittar vi låtskrivarna Salem Al Fakir och Vincent Pontare (Universal Music Publishing) med fyra låtar.

– Det är såklart det bästa som finns för en musiker att låtarna uppskattas så att de spelas mycket. Det ger både uppmuntran och bekräftelse till att fortsätta och att anstränga sig ännu mer, säger Tim ”Avicii” Bergling.

Gemensamt för i stort sett alla låtskrivare på listan är att de skriver sin musik ihop med andra (så kallade ”co-writes”) – något som snarare är en regel än ett undantag i dagens musikskapande, i synnerhet när det gäller musiken på topplistorna. Enligt en undersökning som nyligen presenterades av Music Business Worldwide så var det förra året endast två av trettio av världens största låtar som var skrivna av enskilda personer. I Sverige ser vi ett liknande mönster, förra året skrevs till exempel 93 av de 100 mest populära låtarna i samarbete mellan olika låtskrivare.

På frågan om det är viktigt att skriva tillsammans med andra idag svarar Avicii:

– Ja. Det roligaste för mig är att jag får skriva med dels andra artister jag ser upp till, men även musiker och låtskrivare från andra genrer som inte alltid vore väntade samarbeten. Det blir extra spännande att se vad man får till.

Topp 5 svenska låtskrivare (baserat på antal låtar och placering):

Tim ”Avicii” Bergling (Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Låtar: Avicii - Waiting For Love, Avicii - The Nights, Avicii - Gonna Love Ya, Avicii - For A Better Day, Avicii - Broken Arrows, Wyclef Jean feat. Avicii - Divine Sorrow
Salem Al Fakir och Vincent Pontare (Universal Music Publishing)

Låtar: Avicii - Waiting For Love, Axwell/Ingrosso - Sun Is Shining, Axwell/Ingrosso - On My Way, Wyclef Jean feat. Avicii - Divine Sorrow
Tove ”Tove Lo” Nilsson (Wolf Cousins/Warner/Chappell Music Scandinavia)

Låtar: Tove Lo - Talking Body, Tove Lo - Habits (Stay High), Alesso feat. Tove Lo - Heroes (We Could Be), Ellie Goulding - Love Me Like You Do
Martin ”Max Martin” Sandberg (MXM/Kobalt Music)

Låtar: Ellie Goulding - Love Me Like You Do, The Weeknd - Can’t Feel My Face, Adam Lambert - Ghost Town
Anton Malmberg Hård af Segerstad (BMG Scandinavia)

Låtar: Måns Zelmerlöw - Heroes, Samir & Viktor - Groupie, Samir & Viktor - Saxofuckingfon
Listan bygger på statistik från Sverigetopplistans årslista och redovisar de 100 mest konsumerade låtarna under 2015 – fysiskt, digitalt och streaming för både singel och album. Musikförläggarna har lagt till uppgifter om låtskrivare och musikförlag. Det är första gången denna statistik tagits fram.

Se hela listan här: www.musikforlaggarna.se

Skrivet den 2016-01-25
Till artikelarkivet
bild
Kurt Fosselius om Silverringen
2024-04-14
Uppladdat för 6 timmar sedan.
Säter
bild
G-son med sin äggmaskin
2024-03-31
Uppladdat för 14 dagar sedan.
HedemoraSäter
bild
Venitagemässa i Hedemora
2024-03-28
Uppladdat för 17 dagar sedan.
Hedemora
bild
Harry Hilden inför Påsken
2024-03-28
Uppladdat för 17 dagar sedan.
Hedemora
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss