bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Mora utsedd till bästa skolkommun i Dalarnas län i Lärarförbundets rankning.
För femtonde året i rad presenterar Lärarförbundet sin rankning Bästa skolkommun. Bäst i år i Dalarnas län är Mora kommun. På andra plats kommer Malung-Sälen och på tredje plats Säter.

- Jag vill gratulera alla skickliga lärare, skolledare, elever och alla andra som arbetar med skolan i Mora. Det är genom ett långsiktigt fokus på skolutveckling på alla nivåer - från förskolan till gymnasiet – som man når de höga placeringarna, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

I år är det två kommuner – Mora och Malung-Sälen – som placerar sig bland de 100 bästa kommunerna i landet. Förra året hade Dalarna fem kommuner bland landets 100 bästa.

Bästa skolkommun är den mest heltäckande jämförelsen mellan kommunernas utbildningsverksamhet och baseras på 13 kriterier, bland annat lärarlöner, lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat. I år presenteras rankningen i ljuset av en skriande lärarbrist och debatter om lärarnas löner. Många kommuner har också gjort stora förändringar i sitt skolväsende för att ta emot många nyanlända elever det senaste året.

- Bra och engagerade lärare är det viktigaste för att höja elevernas kunskaper, oavsett vilken bakgrund eleven har. Därför är fler lärare och bättre löne- och arbetsvillkor för lärarna helt nödvändigt för att utveckla skolan. Här måste både regering och huvudmän se till att de pengar som kommunerna nu får för att förbättra skolan används på rätt sätt och inte försvinner till annat, säger Johanna Jaara Åstrand.

- De kommuner som placerar sig högt i vår rankning har också bevisligen en mycket väl fungerande skola, och min förhoppning är att så många elever som möjligt - inte minst nyanlända - ska få chansen att få ta del av utbildningen i dessa toppkommuner.

Skolan viktig faktor vid val av bostadsort

I en Novus-undersökning som Lärarförbundet låtit göra säger nära åtta av tio föräldrar med barn i skolåldern att de skulle vara beredda att byta kommun eller stadsdel för att deras barn ska få en bättre skola. Och även bland de som svarar nej på frågan vore många ändå beredda att flytta om resultaten i deras barns nuvarande skola skulle försämras.

- Det är uppenbart att skolan är en av de viktigaste faktorerna för var människor väljer att bosätta sig idag. Dessa siffror är en tydlig signal till landets alla kommunpolitiker: genom att satsa på skolan säkrar man både en god skolkvalitet och en positiv invånarutveckling.

Läs mer och se hela rankningen här: lararforbundet.se/basta- sk olkommun

Idag kl 10.00 hålls en prisutdelning för de 10 bästa skolkommunerna på Lärarnas hus i Stockholm. Prisutdelningen kommer att webbsändas på lararkanalen.se samt på facebook.com/lararforbundet
Skrivet den 2016-10-03
Till artikelarkivet
bild
Första Tisdagsträffen Säterdalen
2024-05-28
Uppladdat för 3 dagar sedan.
HedemoraSäter
bild
Spelmansstämma Tyllsnäs 2016
2024-05-28
Uppladdat för 2 dagar sedan.
Borlänge
bild
Sommarjobba i Rättviks kommun, Sandins spelar Grönlandsparken under Svenska Dansbandsveckan och Dansbandz snack med Lars Bälter
2024-05-27
Uppladdat för 3 dagar sedan.
Malung-SälenRättvik
bild
Inför Tisdagsträffar Säterdalen
2024-05-20
Uppladdat för 11 dagar sedan.
Säter
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss