bild
dalavision finns hos:
bild
bild
bild
bild
Länkar: tvmalung-salen.se jds.se
Bild
Klimatstöd på 22 miljoner kronor till järnvägsterminal i Malungfors.
Naturvårdsverket har beviljat Malung-Sälens kommun ett klimatinvesteringsstöd på närmare 22 miljoner kronor för att få igång trafiken på Västerdalsbanan.
- Det är ett fantastiskt roligt besked till stöd för en klimatsmart åtgärd som är ett lyft för utvecklingen av hela Västerdalarna, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun.


Naturvårdsverket har beviljat Malung-Sälens kommun ett klimatinvesteringsstöd med nästan 22 miljoner kronor för återtrafikeringen av sträckan mellan Malung-Malungsfors med terminalområde i Malungsfors.

- Det är fantastiskt roligt att vi får stöd till en sådan här åtgärd som är bra för miljön och för utvecklingen av hela Västerdalarna och tågtrafiken på Västerdalsbanan, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälens kommun.
- Vi får nu en möjlighet att köra klimatsmarta tåg till och från Malungsfors lastade med sågade trävaror, flis och annat. Det möjliggör även för skogsägarna att transportera timmer framöver. Och det kommer att märkas på hela Dalarnas samlade koldioxidutsläpp, säger Hans Unander.
Kommunfullmäktige i Malung-Sälens kommun har tidigare ställts sig bakom planerna att bilda ett spår och terminalsbolag bestående av Malung-Sälens kommun och Fiskarhedes Trävaru AB. Diskussioner pågår dessutom med besparingsskogarna i Lima och Transtrand samt jordägarna i Malung.

Länsstyrelsen i Dalarnas län - 2017-05-05 08:32
CEST

Igår beslutade Naturvårdsverket att inom ramen för Klimatklivet stödja upprustningen av tågsträckan Malung-Malungsbors och uppbyggandet av en omlastningsterminal i Malungsfors med 22 miljoner. Att återuppta godstrafiken innebär bland annat en årlig besparing på 8 000 ton CO2 och ca 7 560 färre lastbilar efter Vasloppsvägen. Det här är det enskilt största klimatklivsstöd som delats ut i Dalarna.

- Vi på Länsstyrelsen har i vårt yttrande ställt oss helhjärtat bakom klimatinvesteringen. Det ligger ett imponerande arbete bakom den ansökan som Malung-Sälens kommun har lämnat in. Att skifta transporter av timmer, sågat virke, cellulosaflis och bränsleprodukter från lastbil till tågtrafik är ett viktigt klimatsteg för hela Dalarna. Därför vill vi gratulera kommunen till den här framgången, säger Maria Saxe, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Bakgrund
Klimatklivet är en del av statsbudgeten för 2017. Totalt fördelas 3,5 miljarder kronor under perioden 2015-2020, vilket tillsammans med stödmottagarnas investeringar innebär 8 miljarder till klimatåtgärder på lokal nivå. Länsstyrelsen har i uppdrag att hantera ansökningarna till Klimatklivet, medan Naturvårdsverket fattar beslut om vilka investeringar som ges stöd. Pengarna går till klimatinvesteringar i exempelvis i kommuner, företag, bostadsrättsföreningar eller landsting. Det gäller alla typer av klimatinvesteringar som energikonverteringar, laddstationer för elbilar, fjärrvärme och minskade lustgasutsläpp.
Skrivet den 2017-05-09
Till artikelarkivet
bild
Första Tisdagsträffen Säterdalen
2024-05-28
Uppladdat för 3 dagar sedan.
HedemoraSäter
bild
Spelmansstämma Tyllsnäs 2016
2024-05-28
Uppladdat för 2 dagar sedan.
Borlänge
bild
Sommarjobba i Rättviks kommun, Sandins spelar Grönlandsparken under Svenska Dansbandsveckan och Dansbandz snack med Lars Bälter
2024-05-27
Uppladdat för 3 dagar sedan.
Malung-SälenRättvik
bild
Inför Tisdagsträffar Säterdalen
2024-05-20
Uppladdat för 11 dagar sedan.
Säter
bild
bild
bild
bild
bild
bild
© 2010-2024 Dalavision AB. Vi reserverar oss för eventuella informationsfel. Hemsidan är gjord av Mikael Danielson.
Framsida
Artiklar
Playsidan
Kontakta oss
Om oss